La 26 februarie curent, în orașul Chișinău, a avut loc Ceremonia de Premiere a companiilor învingătoare în cadrul ediției a doua a concursului ”Operator Alimentar Responsabil”, organizat de către Fundația Est- Europeană în cadrul proiectului “Armonizarea politicilor în domeniul sanitar și fitosanitar ale Republicii Moldova și Georgiei la cele ale Uniunii Europene”.

Precizăm că proiectul este realizat de către Fundația Est- Europeană în parteneriat cu Fundația „Europe Foundation” din Georgia, cu suportul Uniunii Europene și este co-finanțat de Guvernul Suediei și Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei.

Concursul „Promovăm Siguranța Alimentară”, ca și parte componentă a proiectului, a avut drept scop identificarea companiilor din Republica Moldova care operează în domeniul alimentar în mod responsabil, ținând cont de interesele și drepturile consumatorului.

La evenimentul din 26 februarie 2016 au participat reprezentanți ai corpului diplomatic, precum și ai companiilor care operează în domeniul alimentar, experți naționali și internaționali în domeniul securității alimentare, reprezentanți ai Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Agenției pentru Protecția Consumatorilor, Centrului Național de Sănătate Publică și Institutului Național de Metrologie.

Astfel, membrii unui juriu format din experți, au decis ca titlul de ”Operator Alimentar Responsabil 2015” , Premii pentru Excelență, Categoria Aur, ediția a II-a, să revină următoarelor companii: “Schif-1″ SRL din Cahul (cafeneaua “Balcan”), S.A. “Fabrica de brânzeturi din Cahul”, “Monicol” SRL din Chișinău (fabrică de procesare a fructelor, legumelor și nucilor) și “Pan-Car-Lean” SC din Chișinău (întreprindere de fabricare și comercializarea a produselor din carne).

În Categoria Argint, în conformitate cu decizia experților, au câștigat Premii pentru Excelență următoarele companii, înscrise în concurs: “Prosper Pro” SRL din Chișinău (Cafeneaua “Blinoff”), “Smokehouse” SRL din Chișinău (restaurant “Smokehouse”), “Oky Doky” SRL din Chișinău (restaurant “Oky Doky”) și S.C. “Telius-C.C.C.” SRL din Bălți (bar “Kalsberg Grill Pub”, cafenea “Malina”).

Mai precizăm că participanţii la concurs au fost monitorizaţi de către inspectori independenţi calificaţi, fiind evaluat nivelul de securitate al procesului de producere, nivelul de corespundere la standardele europene al ambalajelor/etichetelor şi a fost verificată calitatea produselor oferite consumatorilor de companiile participante.

Amintim că prima ediție a concursului “Promovăm siguranţa alimentară” a fost câștigată de companiile “Rogob”, CahulPan și Floare de Cireș.