Ziua 15 martie a fiecărui an este dedicată Zilei Mondiale a Protecției Drepturilor Consumatorului.

Al doilea an consecutiv Clinica Juridică Universitară (mun. Bălți) în calitatea sa de Centru de Asistență a consumatorilor (CAS Nord) în parteneriat cu Facultatea de Drept și Științe Sociale a Universității de Stat ”A. Russo” din mun. Bălți a organizat o masă rotundă dedicată protecției drepturilor consumatorului, cu specific în siguranță și securitate alimentară.

Masa Rotundă a avut loc în incinta Bibliotecii Științifice a Universității de Stat și a întrunit la discuții și dezbateri profesori universitari, studenți, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale și instituțiilor de stat în domeniu. În calitate de invitați speciali au fost reprezentanții Centrului de Sănătate Publică și a Agenției pentru Protecția Consumatorului, care au adus un aport considerabil în desfășurarea discuțiilor pe subiectul securității alimentare și siguranței alimentelor.

Au fost supuse discuțiilor unele reglementări specifice privind produsele alimentare și normele sanitaro-igienice de comercializare și păstrare a acestora. Interes sporit a stârnit subiectul cu privire la practica instanțelor de judecată în cauzele de încălcare a drepturilor consumatorului cauzate de produsele alimentare ne conforme sau/și necalitative.

De asemenea, participanții la eveniment au avut posibilitatea de a afla despre oportunitățile de protecție a drepturilor consumatorilor prin intermediul celor 3 Centre de Asistență a Consumatorilor (Sud, Centru și Nord). A fost prezentat portalul www.alegesanatos.md și posibilitatea de a depune petițiile online, ceea ce constituie una dintre cele mai eficiente, rapide și comode metode în protecția drepturilor consumatorului.

Această activitate a fost realizată cu suportul Fundaţiei Est–Europene în cadrul proiectului ”Armonizarea politicilor în domeniul sanitar ale Republicii Moldova cu cele din Uniunea Europeană”, finanțat de Guvernul Suediei și Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei.