Pe data de 28 septembrie 2015, la sediul Asociației Obștești CISTE „Certitudine” din Bălți, a avut loc Masa Rotundă sub genericul: „Dreptul consumatorului la o alimentație sigură și sănătoasă. Mecanisme de apărare”, în cadrul proiectului: „Consumatorul are prioritate”, organizată de Centrul de Asistență a Consumatorului Nord.

În cadrul acestei mese rotunde s-au discutat subiecte precum: realizările și dificultățile întâlnite pe parcursul unui an de activitate a CAS-ului, în același timp au fost identificate soluțiile care ar contribui la o mai bună implementare a proiectului pe viitor.

Pe parcursul unui an de activitate, la CAS-Nord au fost înregistrate în jur de 350 de sesizări din partea consumatorilor: peste 35% din cazuri țin de produse neconforme, în 29% din cazuri – etichetări necorespunzătoare, 20% – produse comerciale în condiții antisanitare, 16% – produse cu termen de valabilitate expirat. Ulterior au fost făcute analize de laborator, sesizări către agenții economici și autorilățile de resort.

Cea mai mare problemă care a fost identificată în cadrul reuniunii este indiferența populației în legătură cu reclamarea cazurilor de încălcare a drepturilor consumatorului, respectiv s-a abordat importanța depistării și reclamării, precum și cultivarea spiritului de conștientizare a importanței acestor acțiuni. Astfel, accentul a fost pus pe utilitatea informării consumatorilor prin prisma portalului electronic alegesanatos.md, informația expusă pe acest site fiind bine sintetizată și ușor accesibilă fiecărui consumator.

Totodată, s-a menționat unul din punctele forte a acestui site, și anume: posibilitatea depunerii plângerilor într-un mod facil în formă electronică în cazul când sunt depistate neconformări admise de către agenții economici în legătură cu neetichetarea corespunzătoare a produselor, produse ofensive pentru sănătatea și viața consumatorului și alte situații asemenea.

La eveniment au participat reprezentanți ai instituțiilor statale și neguvernamentale, printre care: Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, Agenția pentru Protecția Consumatorilor, Fundația Est-Europeană, Clinica Juridică Universitară, Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției, precum și Avocați Publici.

Acest proiect este realizat cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Uniunea Europeană și este co-finanțat de Guvernul Suediei și Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene, Uniunii Europene, Guvernului Suediei și/sau al Ministerului Afacerilor Externe al Danemarcei.