În perioada premergătoare Sărbătorilor de Paşti crește consumul de produse alimentare de origine animală şi nonanimală, iar valorificarea acestora în alte condiţii decât cele prevăzute de normele sanitar – veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în vigoare, poate constitui un pericol pentru sănătatea publică.

    În scopul prevenirii apariţiei unor situaţii nedorite Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor atrage atenţia crescătorilor de animale, operatorilor din domeniul alimentar şi nu în ultimul rînd consumatorilor:

  1. Produsele alimentare trebuie să fie etichetate. În mod obligatoriu, (etichetele trebuie să conțină date referitoare la tipul produsului, originea produsului, termen de valabilitate, data obținerii și condițiile de depozitare);
  2. Ambalajul trebuie să asigure protecție în timpul transportului, depozitării și comercializării alimentelor. În cazul în care ambalajul este bombat sau prezintă deformări, produsul nu mai prezintă deplină siguranţă pentru consumator și trebuie evitate;
  3. Consumatorii trebuie să urmărească foarte atent, din punct de vedere organoleptic (aspect, miros, culoare), calitatea produselor alimentare pe care doresc să le cumpere şi să le refuze pe acelea pentru care au suspiciuni privind calitatea şi siguranţa ;
  4. Alimentele trebuie să fie expuse în vitrine frigorifice;
  5. La cumpărarea produselor alimentare și, implicit a produselor din carne, consumatorii trebuie să solicite şi să păstreze bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doresc să reclame calitatea unui produs;
  6. Consumatorilor li se recomandă să nu cumpere produse alimentare din locuri neautorizate;
  7. Consumatorii ar trebui să opteze pentru alimentele vândute numai în unitățile sau spațiile autorizate;
  8. Se va verifica existența avizului sanitar – veterinar pentru carne, expus la vedere. În caz contrar, avizul trebuie solicitat vînzătorului.
  9. La cumpărarea produselor din carne să acorde atenție deosebită la aspectul produsului atât exterior cât și în secțiune, dacă este posibil. Să refuze produsele din carne pe care nu este înscrisă data durabilității minimale/data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depășită;
  10. Pentru preparate, carnea trebuie tocată în momentul cumpărării. La carnea tocata ambalată trebuie să fie verificată eticheta, pentru a vedea care este termenul de valabilitate;
  11.  Peștele proaspăt trebuie să aibă ochii lucioși, limpezi, iar branhiile de culoare roz.
  12.  Comercializarea brânzeturilor către consumatori trebuie să se facă în ambalaje de unică folosință, precum ar fi pungi din plastic sau hârtie cerată de uz alimentar, să ofere consumatorului date privind identitatea producătorului, sortimentul de produs, data obținerii, înscrise pe o eticheta atașata pe ambalaj‚ cutia de plastic sau vas pentru brânzeturi;
  13.  Produsele de panificație, prăjiturile, fructele și legumele, se recomandă a fi achiziționate din spații amenajate și autorizate, aflate sub controlul personalului de specialitate;
  14.  Este recomandat achiziționarea ouălor din locuri aflate sub supraveghere sanitar – veterinară și pentru siguranța alimentelor;
  15.  Înainte de achiziționarea alimentelor de origine animală consumatorii trebuie să se asigure că vânzătorul este echipat corespunzător, poartă halat de protecție și bonetă, iar manipularea alimentelor neambalate o realizează cu mâinile acoperite de mănuși de unica folosință;
  16.  Consumatorul trebuie să verifice dacă este respectată temperatura la care este depozitat/expus la vânzare produsul alimentar;
  17.  A nu se recongela  un produs alimentar după ce acesta a fost decongelat, dacă producătorul interzice acesta acţiune (prin mentionare pe etichetă).

 

Cumpărarea produselor alimentare din piețe sau târguri organizate:

  • Verificați dacă există și funcționează vitrinele frigorifice în care este expusă marfa ;
  • Verificați ambalajul care trebuie să asigure protecție în timpul transportului, depozitării și comercializării produselor alimentare ;
  • Verificați etichetele alimentelor care trebuie să conțină date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, condițiile de păstrare, data obțineri și termenul de valabilitate ;
  • Verificați avizul sanitar – veterinar pentru carne, care trebuie sa fie expus la vedere. Daca nu este la vedere, silicitațil.

 

Cumpărarea produselor alimentare din magazine

  • Verificați data fabricării şi termenii de valabilitațe a produsului şi aspectul produsului;
  • Verificați lista ingredientelor;
  • Verificați respectarea regimului termic la care trebuie depozitat produsul alimentar în magazine.
  • Nu decongelați şi recongelați un  produs alimentar dacă producătorul interzice această acţiune.Nu procurați produse alimentare din locuri neautorizate.

 

La intrarea în unităţile de alimentaţie publică:

  • Acordați o atenţie deosebită stării de curăţenie unitatății de alimentație publică;
  • Verificați dacă în meniu sunt afişate cantitatea şi preţul produselor;
  • Analizați modul de prezentare a personalului de servire (echipamentul de protecţie, curaţenia mâinilor, prezenţa rănilor/zgîrieturilor etc.);
  • Verificați la lumină gradul de curăţenie al paharelor existente pe masă;
  • Analizați gradul de curăţenie al tacâmurilor;
  • Analizați organoleptic tipurile de mâncare aduse, iar dacă există suspiciunea de produs alterat, a se refuza mâncarea;
  • În cazul fripturilor, prezenţa unor zone „mai arse” poate masca un anumit grad de alterare al cărnii din care a fost preparată;
  • Dacă aveți suspiciuni privind cantitatea netă a porţiei, refuzați produsul şi solicitați cântărirea acestuia.

 

Serviciul comunicare cu mass-media al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA)
http://ansa.gov.md/
Tel. 022-294-726