Alegesanatos Sfaturi Rezultatele monitorizărilor din cadrul programului “Siguranța Alimentelor”, prezentate în cadrul clubului de presă al FEE

Rezultatele monitorizărilor din cadrul programului “Siguranța Alimentelor”, prezentate în cadrul clubului de presă al FEE

Mai multe studii privind monitorizarea activității Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), Agenției pentru Protecția Consumatorilor (APC) și a Centrului de Sănătate Publică (CSP) au fost prezentate, astăzi, 21 decembrie, în cadrul unui club de presă al Fundației Est Europene din Moldova.

La eveniment au participat factori de conducere ai ANSA, APC, CSP, precum și autorii studiilor, dar și experți ai Fundației Est Europene. Monitorizările au fost efectuate în cadrul programului “Siguranța Alimentelor”, implementat de Fundația Est Europeană.

„Unul din drepturile fundamentale ale consumatorilor este dreptul la protecţie împotriva riscului de a achiziţiona un produs, un serviciu care ar putea să-i afecteze viaţa, sănătatea, ereditatea sau securitatea”, a declarat Maria Bîzgu, reprezentanta Centrului de Calitate și Inofensivitate a Produselor Alimentare din Moldova. Maria Bîzgu a mai comunicat că, în prezent, ANSA elaborează o nouă Strategie Naţională în domeniul siguranţei alimentelor pentru perioada 2017-2022.

Studiul privind activitatea ANSA prezintă o evaluare a situației existente în domeniul siguranței alimentare și protecției consumatorilor, dar și formulează un șir de recomandări privind ameliorarea situației din acest domeniu.

„Activitatea ANSA vizează fiecare cetățean al țării și fiecare agent economic. De aceea, o privire din exterior este importantă pentru noi. Este primul audit și evaluare a noastră, iar raportul conține propuneri valoroase care vor fi luate în considerare la eficientizarea activității ANSA”, a declarat în cadrul evenimentului Gheorghe Gaberi, directorul general ANSA. El a comunicat că, în viitorul apropiat, o parte din funcțiile ce țin de protecția consumatorului vor trece de la APC la ANSA.

„În societate se vorbește tot mai mult de siguranța alimentară, am fost martorii cazurilor nefericte cu livrarea produselor alterate în grădinițe și instituții preșcolare. Pe de altă parte, anual exportăm produse agroalimentare în valoare de 0.5 mlrd de euro, iar în acest an nu am avut nicio neconformitate care să fie sesizată din exterior”, a mai declarat Gheorghe Gaberi.

Sergiu Lelic, reprezentant al Agenției pentru Protecția Consumatorilor a declarat că una din problemele sesizate este că cele trei autorități din domeniul siguranței alimentare și protecției consumatorilor au competențe care se comasează sau se contrazic. „Deseori, consumatorului nu-i este clar unde să se adreseze, nu-i clar delimitat unde începe competența unei instituții și se termină ale celeilalte”, a declarat Sergiu Lelic. Totodată, el a comunicat că, în aprilie 2017, din 35 de organe cu funcții de control în domeniul fito-sanitar și al protecției consumatorului, vor rămâne doar 13.

Notă: studiile prezentate în cadrul clubului de presă vor fi disponibile pe site-ul Fundației Est Europene (www.eef.md).

Acest studiu a fost realizat de Fundaţia Est-Europeană în cadrul proiectului ”Armonizarea politicilor în domeniul sanitar ale Republicii Moldova cu cele din Uniunea Europeană”, finanțat de Guvernul Suediei și Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene, Guvernului Suediei, Sida sau al Ministerului Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Post

Noţiunea de act normativ şi prezentare generală a unor acte normative care reglementează raporturi în domeniul siguranţei alimentelorNoţiunea de act normativ şi prezentare generală a unor acte normative care reglementează raporturi în domeniul siguranţei alimentelor

Legea este norma prin care statul reglementează anumite raporturi pe domenii şi impune societăţii o anumită conduită tipică. Actele legislative sînt acte adoptate de unica autoritate legislativă a statului în