Sursa: http://ziarulnational.md/

Pateu de ficat, fie că vorbim de cel de porc, pui, gâscă, raţă, curcan sau cel vegetal, este nelipsit din meniul românilor, mai ales că suntem tot timpul pe fugă, nu mai avem timp să gătim şi foamea trebuie, cum altfel, potolită pe loc. Aceste obiceiuri nesănătoase îngroașă rândurilor obezilor, scrie csid.ro.

Potrivit unui studiu realizat de Asociația Națională pentru Protecția Consumatorilor din România, majoritatea conservelor de pateu de ficat conţin aditivi, grăsimi, sare din belşug şi aproximativ un sfert din cantitate ficat de pasăre sau de porc.

Numărul acestor aditivi variază de la producător la producător, recordul fiind deţinut de un brand care foloseşte nici mai mult, nici mai puţin de 10 E-uri la prepararea pateului de porc. Pe eticheta acestui produs stau la loc de cinste E452 (polifosfaţi), E407 (caragenan), E412 (gumă guar), E415 (gumă xantan), E300 (acid ascorbic), E621 (glutamat monosodic), E250 (nitrit de sodiu), E120 (carmin), E316 (erisorbat de sodiu) şi E330 (acid citric).

Potrivit specialiştilor în nutriţie, pe lista celor mai periculoase E-uri se înscriu şi E621, E250 – cauzează migrene, crampe şi au potenţial cancerigen, E120 – aditiv care poate provoca reacţii alergice şi E412 – substanţă folosită ca agent de îngroşare, ale cărui efecte negative constau în dereglări hormonale, tulburări ale ficatului, afecţiuni digestive şi creşterea nivelului de colesterol rău.

Pe lângă această „bogăţie” de E-uri, acest pateu mai conţine apă din belşug, şorici, slănină, sare, zahăr, lapte semidegresat, amidon de grâu, sirop de glucoză şi ultimul, dar nu cel din urmă ingredient, 25% ficat de porc.