Cele mai calitative şi folositoare sunt pastele făinoase preparate din grâu şi cereale integrale (includ toate părţile sănătoase ale bobului). Ele constituie o importantă sursă de carbohidraţi, proteine vegetale,  vitamine (B,E) , minerale şi fibre, totodată conţin puţine grăsimi. Carbohidraţii sunt o excelentă sursă de energie, fiind digeraţi mai lent ajută la menţinerea unui nivel constant de glucoză în sânge şi amână senzaţia de foame.

Pastele făinoase din făină albă sunt lipsite de aceste substanţe extrem de nutritive.

Există două tipuri de grâu, din care se prepară pastele făinoase: dur şi moale. Grâul dur este mai nutritiv, dar şi mai scump pentru producători. Atunci când pe eticheta de paste se menţionează în calitate de component doar făină de grâu, înseamnă ca a fost folosit la producerea lor grâu moale. Întotdeauna produsele din grâu dur au specificat acest lucru pe etichetă – drept garanţie a calităţii.

Datorită calităţilor lor nutritive, pastele făinoase din grâu dur, sunt recomandate în cantităţi mici în curele de slăbire.

 

Cum alegem pastele de calitate?

Alegeţi pastele făinoase preparate din grâu dur.

Pastele calitative au suprafaţa netedă, culoarea uniformă, crem-aurie (nu albă sau galben-aprins). Ele pot conţine incluziuni în formă de puncte închise la culoare, care sunt rămăşiţe de înveliş al bobului.

 Pastele deschise la culoare, cu suprafaţa grunjoasă şi cu incluziuni albe, sunt preparate din făină albă şi colorate artificial în galben.

Foarte des pastele din grâu dur sunt falsificate, folosindu-se la prepararea lor şi făină din grâu moale sau făină albă. După aspectul exterior este greu de depistat falsul, dar uşor se observă când le preparăm. Pastele din grâu dur nu se desfac la fierbere, nu se lipesc, apa în care fierb este puţin tulbure, îşi păstrează forma şi culoarea gălbuie. Dacă rezultatul e contrar, avem de-a face cu o falsificare.

Vă propunem încă o metodă de a determina calitatea la paste – încercaţi să le îndoiţi. Dacă conţin faină de grâu moale, se rup uşor, cele din grâu dur sunt elastice, se îndoaie uşor şi se rup mai greu.

Verificaţi ca ambalajul să fie curat, sigilat nedeteriorat. În ambalaj nu trebuie să fie fărâmituri de paste şi făină.

Pastele nu trebuie să fie fărâmicioase (este încălcată tehnologia de uscare), la fierbere ele se vor transforma în terci.

La pastele cu adaosuri, nuanţa culorii trebuie să corespundă suplimentului respectiv.

Nu se admit în pastele făinoase corpuri străine, urme de infectare, miros de ou alterat sau mucegai, alte mirosuri străine.

 

Citiți cu atenţie eticheta şi faceţi alegerea dorită!