Ce conţine oul?

Oul este considerat de către nutriționiști un produs foarte valoros în alimentaţia omului datorită substanţelor nutritive pe care le conţine, în special proteine,  aminoacizi,  care se asimilează foarte uşor în organism. Cantitatea de albumină la ou este  93,7%  şi este cea mai mare în comparaţie cu alte produse  (peștele conține 76% albumine, carnea de vită – 73,3%, iar fasolea – 58%). Pe lângă aceasta, oul mai conţine cantităţi mari de minerale în special în gălbenuş: potasiu, sodiu, calciu, fier, fosfor, iod etc.  Vitaminele sunt prezente atât în albuș, cât mai ales în gălbenuș. În albuş se găsesc vitaminele hidrosolubile (B1, B2, B12, PP), iar cele liposolubile (A, D, E, K) numai în gălbenuș. Glucidele se găsesc în cantitate mică în albuș. Culoarea gălbenușului este dată de luteină și betacaroten.

Cel mai bine este să consumăm oul fiert moale, deoarece acesta este digerat în întregime după 1-2 ore, în timp ce oul fiert tare sau omleta este digerat după 3 ore. 
Albușul fiert se digeră în întregime, pe când cel crud doar 50%.

Cea mai importantă caracteristică de apreciere a calității ouălor este prospeţimea lor.

În dependenţă de termenul de păstrare se deosebesc ouă dietetice şi ouă de masă.

Dieteticesunt ouăle foarteproaspete  şi se păstrează nu mai mult de 7 zile din data ouatului, la  temperatura maximă de plus 200C.

De masăse consideră ouăle păstrate la temperatura maximă de plus 200C nu mai mult de 25 zile de la data ouatului în perioada de la 15 septembrie până la 31 martie şi 15 zile în restul anului.

 

Cum apreciem oul proaspăt?

 • Oul proaspăt are coaja întreagă, curată,  mată, poroasă, fără miros.
 • Albuşul este omogen, transparent, curat fără pete, este mai dens şi mai vâscos.
 • Gălbenușul își păstrează forma sferică, se află în poziţie centrală, este clar vizibil, se observă cele trei straturi ale gălbenușului şi cele doua ligamente care îl mențin  în poziție centrală în interiorul oului.
 •  Mirosul trebuie sa fie plăcut.
 • Verificați data de expirare. În cazul în care  termenul este depășit, este important sa le aruncați.

 

Cum arată oul învechit?

 • Coaja este lucioasă.
 • Albuşul este lichefiat (apos).
 • Spaţiul cu aer este mare.
 • Dacă gălbenuşul se revarsă în albuş, oul nu este comestibil.
 • Dacă scuturăm oul şi se simte agitaţia conţinutului,  înseamnă că nu e proaspăt. Cauza este următoarea: cu timpul oul se deshidratează şi pelicula interioară se desprinde de coajă.

Există o metodă simplă pentru a  aprecia prospeţimea oului fără a îl sparge. Oul vechi, introdus într-un bol cu apă sărată (soluție de 12%) rămâne la suprafața apei în poziție orizontală. Oul  proaspăt stă la fundul vasului.

 

Pericol de Salmonella

Albuşul oului conţine o substanţă numită lizozima, care are proprietăţi de a distruge microorganismele. Însă în procesul păstrării, aceste proprietăţi se pierd. Oul proaspăt ouat este practic steril şi dacă este păstrat în condiţii corespunzătoare se menţine aşa pentru mult timp.

Pentru a deveni cauza unei boli provocate de Salmonella, ouăle trebuie mai întâi să fie infectate de  păsări bolnave (în special de raţe),  pe cale exogenă sau să fie păstrate mult timp în condiții necorespunzătoare. Dacă aceste ouă nu se păstrează la rece, bacteriile pătrund în coajă şi se înmulţesc rapid.

O altă  bacterie dăunătoare care se găseşte în multe alimente inclusiv în produsele care conţin ouă este Listeria. Ea provoacă listerioza – o toxiinfecție alimentară destul de rară, dar mult mai gravă decât salmoneloza

 

Pentru a evita infectarea cu bacterii

 • Este important să spălați oul înainte de a îl prepara.
 • Spălaţi din când în când cutiile pentru păstrarea ouălor în frigider pentru că bacteriile pot pătrunde prin coajă în interiorul acestora. 
 • Evitaţi consumul ouălor crude sau produselor pe bază de ouă crude.
 • În cazul în care le preparați, spălați-vă pe mâini după ce ați spart coaja oului, și de asemenea, spălați cu apa caldă și săpun bolurile sau obiectele casnice care au atins coaja de ou.
 • Salmonella se distruge când oul se fierbe timp de 8 minute din momentul clocotirii.
 • Dacă utilizați ouăle într-o rețetă culinară, asigurați-vă că produsul finit este încălzit la cel puțin 72 de grade Celsius.

Atenţie:

 Nu gustați blaturi de tort sau aluaturi de prăjituri care conțin oua crude, înainte de a fi coapte. Anumite rețete conțin ouă crude dacă sunt pregătite acasă. Aceste produse includ crema de tiramisu, maioneza, sosul de salata Cezar.

 

Cum mai bine păstrăm ouăle?

Gradul de prospețime al ouălor depinde de modul în care au fost păstrate.

 • Dacă oul nu este păstrat în frigider peste o săptămână nu mai este proaspăt.
 • Dacă este ținut în frigider într-o cutie specială sau cu capătul ascuțit al oului în jos, pentru a nu exista presiune asupra camerei cu aer (spațiul dintre albuș și coajă) el poate fi păstrat până la 3 săptămâni. 
  Păstrați ouăle în cutia lor de carton originală și amplasați-le în cea mai rece parte a frigiderului.
 • Daca aveți un surplus de ouă este recomandat să le congelați. În acest caz, se vor păstra până la un an. Ouăle trebuie sa fie omogen amestecate, să se toarne în container şi să fie introduse în congelator.
 • Ouăle fierte (cu sau fără coajă) se  păstrează în frigider timp de o săptămână.