La dată de 18 noiembrie 2014 A.O. CISTE ”Certitudine” a lansat Centrului pentru Asistența Consumatorilor în cadru unei mese rotunde. Centru are ca scop sporirea securității alimentare și contracararea practicilor comerciale incorecte. La evenimentul de lansare au fost invitați reprezentanți ai multor instituții statatale din domeniu, precum și, reprezentanți ai multor ONG-uri care apără drepturile omului.

S-au arătat cointeresați și au dat dovadă de receptivitate, reprezentanții Centrului de Sănătate Publică Bălți, I.P. ”Clinicii Juridice Universitare”, și Centrului de asistență și Informare a ONG-urilor ”Contact-Cahul”. Astfel, membrii acestor instituții au asistat și s-au implicat activ. În timpul discuțiilor, care au avut loc, s-a ajuns la concluzia că în comun aceste instituții vor avea o productivitate mai mare, pentru ca pe viitor să fie înlăturate practicile comerciale incorecte și să sporească un nivel mai ridicat al securității alimentare.

La fel, în timpul discuțiilor s-a menționat care vor fi serviciile prestate de către CAS Bălți în următoarele luni de implementare a proiectul ”Consumatorul are Prioritate”. Astfel s-a specificat că în acestă perioadă de timp Centrul se va ocupa cu:

1. Informarea şi educarea consumatorilor referitor la securitatea alimentară

2. Acordarea asistenţei primare populaţiei privind cazurile de încălcare a drepturilor consumatorilor

3. Oferirea informaţiilor şi ajutarea populaţiei de a se adresa autorităţilor competente în protecţia drepturilor consumatorilor

4. Informarea autorităţilor competente despre cazurile depistate a produselor alimentare contrafăcute sau periculoase pentru consumatori

5. Asistarea şi consultarea ONG-lor active şi interesate în domeniul protecţiei drepturilor consumatorilor

6. Consilierea agenţilor economici ce comercializează produse alimentare privind obligaţiile şi drepturile acestora; precum și, prestarea altor servicii necesare implementării proiectului, care ar contribui la sporirea securităţii alimentare.

Unii participanți au punctat că ideia acestui proiect este una foarte interesantă și în același timp utilă tuturor consumatorilor, întrucît, adeseori se mai întîmplă că drepturile acestora să fie lezate și arareori aceștia sunt repuși în drepturi. Sau chiar și mai rău, poate fi pusă în pericol viața și sănătatea consumatorului, însă proiectul dat, ar veni ca un scut în protejarea acestuia. La finele reuniunii, s-au adus sincere mulțumiri reprezentanților FEE, prezenți la eveniment, pentru tot ajutorul acordat echipei ”Certitudine”.