Începând cu luna mai 2015 Clinica Juridică Universitară din municipiul Bălți a realizat mai multe vizite de monitorizare la piețele și magazinele alimentare din localitățile de nord a Moldovei. La 7 august curent, o astfel de vizită a avut loc în orașul Glodeni. În cadrul activității de monitorizare au fost vizitate piața și supermarket-ul din localitate. În toate localurile vizitate au fost depistate nereguli în ceia ce priește securitatea alimentară și comercializarea neconformă a produselor alimentare. În supermarket se comercializau piersici alterați. Angajații nu se grăbeau să scoată din vânzare produsele date, ba chiar au și inițiat o acțiune de intimidare a voluntarilor când aceștia au încercat să fotografieze produsele alterate.

La piața de produse alimentare din orașul Glodeni situație este una dezastroasă, cu încălcări de comercializare și păstrare a produselor . Produsele din carne și brânzeturi se comercializau direct pe mesele din piață. Comercianții nu dispun de frigidere și locuri frigorifice de păstrare a produselor ușor alterabile și condiții speciale de păstrare. Unicul frigider văzut se afla în camera unde se vindeau produsele din lapte și brânzeturi. Marea mirare a fost să observăm că acesta era securizat cu un lanț metalic închis cu lacăt, ceea ce ne-a indus ideea că frigiderul este impracticabil. Atât în sala unde se vindea carne cât și în încăperea cu brânzeturi erau prezente insecte, zburau muște și temperatura era în jur de +30 oC, iar vânzătorii nu respectau normele de igienă și cele sanitare.

Administrațiile instituțiilor monitorizate, dar în special a pieții din orașul Glodeni sunt indiferente față de consumatorii care urmează să procure produse comercializate cu încălcarea normelor sanitare.

Consumatorii sunt liberi să aleagă ce produse cumpără. Piața din centrul orașului Glodeni este cel mai important loc de comercializare a produselor alimentare și celor nealimentare. Pentru localnici, a căror varietatea de alegere a produselor alimentare este limitată la piața din centrul orașului, le este complicat să procure produse comercializate conform standardelor sanitare. Astfel, aceștia sunt puși în situația în care sunt nevoiți să procure produse periculoase pentru sănătatea lor.

Legislația Republicii Moldova prevede un ansamblu de norme în domeniul drepturilor consumatorilor, siguranței alimentare, standarde sanitare și pedepse pentru încălcarea tuturor acestor norme. Mecanismul însă nu funcționează. Legea administrativă și cea penală nu se aplică de către organele de forță pentru a diminua fenomenul de comercializare a produselor periculoase pentru sănătatea consumatorilor. Un factor, nu mai puțin important, este și indiferența comercianților față de consumatori. Atât timp cât vânzătorii se simt bine în situația creată tot de ei, schimbările pot parveni doar prin intermediul aplicării sancțiunilor pentru încălcările depistate.

Toate activitățile de monitorizare, au fost realizate de Clinica Juridică Universitară în cadrul proiectului “Sporirea securităţii alimentare a consumatorilor din regiunea de nord”, implementat de către Clinica Juridică Universitară din Bălţi, realizarea căruia se datorează suportului Fundației Est-Europene în cadrul proiectului ”Armonizarea politicilor în domeniul sanitar ale Republicii Moldova și Georgiei cu cele din Uniunea Europeană” finanțat de Uniunea Europeană, şi cofinanţat de către Guvernul Suediei prin intermediul Agenției Suedeze pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională (SIDA) și de către Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei.