Recent, la Cahul, și-a început activitatea Centrul de Asistență a Consumatorilor Sud (CASC Sud), care este o structură regională, alternativă, ce oferă servicii de informare și consultanță consumatorilor, agenților economici, instituțiilor de stat și altor actori interesați în domeniu, susține activități de promovare a drepturilor consumatorilor, activități de instruire, mediatizare a siguranței alimentare. Prin aceste eforturi CASC Sud contribuie la sporirea siguranței alimentare a consumatorilor.

Activitățile proiectului sunt implementate în parteneriat cu instituțiile locale care activează în domeniul siguranței alimentare și apărării Drepturilor Consumatorului.

Pentru o bună coordonare a eforturilor comune în domeniul dat, echipa proiectului a avut cîteva întruniri cu reprezentanții instituțiilor care activează în domeniul protecției drepturilor consumatorilor și siguranței alimentare din orașul și raionul Cahul. Unul din obiectivele acestor întrevederi a fost și  discutarea posibilităților de colaborare în cadrul proiectului. În această ordine de idei am discutat cu domnul Vladimir Lîsenco, medic şef sanitar de stat de la Centrul de Sănătate Publică a raionului Cahul, cu domnul Catană Vasile,  director al Agenției Națională pentru Securitate Alimentară Cahul (ANSA-Cahul) și domnul Saviuc Ion, vicedirector la Agenția pentru Protecția Consumatorilor Cahul (APC Cahul). Domnul Lîsenco a menționat că instituția pe care o conduce este dotată cu un laborator modern de efectuare a analizalor, are specialiști calificați și este deschisă pentru colaborare cu CASC Sud.

Domnul Catană a descris domeniul de intervenție a Direcției raionale pentru siguranța alimentelor, care sunt cele mai acute probleme la acest capitol în raion și cum sunt ele soluționate. Domnul Saviuc de asemenea a prezentat care este activitatea APC, cum această instituție își promovează activitatea și cum intervine atunci cînd cetățenii se adresează pentru a-și apăra drepturile. În timpul apropiat între CASC Sud și aceste va fi semnat un accord de colaborare în domeniul protecției drepturilor consumatorului și siguranței alimentare.

ANSA_Cahul CSP-Cahul CSP-Cahul3


Proiectul este susținut financiar de Fundaţia Est – Europeană Moldova (FEE) în parteneriat cu Fundaţia „Eurasia Partnership Foundation” din Georgia, cu suportul Uniunii Europene, în cadrul proiectului ”Armonizarea politicilor în domeniul sanitar ale Republicii Moldova şi Georgiei cu cele din Uniunea Europeană”. Proiectul este co-finanțat de Guvernul Suediei și Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei.

CASC Sud este administrat de Centrul Regional de Asistență și Informare a ONG-urilor ”CONTACT-Cahul”.

Mihai Cucereanu, coordonator proiect