Carnea poate fi proaspătă, congelată și alterată.

Criteriile de apreciere ale cărnii proaspete și ale cărnii alterate se fac ținând cont de indicatorii organoleptici:culoare, miros, aspectul pe suprafață și în secțiune, consistență, aspectul grăsimii și al măduvei osoase.

 

Carnea proaspătă

  • Mirosul caracteristic speciei, să nu fie acru, rânced  sau alterat.
  • Culoarea este uniformă în secţiune, specifică speciei animalului.
  • Suprafaţa cărnii este uşor umedă şi nelipicioasă.
  • Consistența cărnii este compactă şi elastică.  La atingere, prin apăsare, îşi va recăpăta forma rapid.
  • Dacă o atingem cu şerveţelul, el rămâne aproape curat şi uscat;
  • Grăsimea e mată, de culoare alb-gălbuie, fără miros şi gust rânced.
  • În cazul cărnii cu os, aspectul exterior al oaselor să fie fin şi fără pete, iar măduva sa fie roză.
  • Carnea proaspătă nu lasă zeamă!!!

 

Carnea alterată

  • Mirosul  cărnii este modificat și neplăcut.
  • Suprafața este umedă si lipicioasă, acoperită cu mucozități cenușii sau cu mucegai.
  • Culoarea este cenușie sau verzuie, uneori, suprafața cărnii pe alocuri este decolorată.
  • Carnea alterată   lasă zeamă  tulbure.
  • Consistența cărnii este mai puțin  elastică. La atingere, prin apăsare, porțiunea dată de carne nu îşi va recăpăta forma.
  • Grăsimea e moale cu consistența micșorată, prezintă miros și gust rânced.
  • În cazul cărnii cu os, aspectul exterior al oaselor este palid și, uneori, cu pete, iar măduva  nu umple complet canalul medular.

Important!!! Dacă carnea are miros diferit (de putrefacție) decât carnea proaspătă, atât la suprafaţă, cât şi în profunzime, nu riscaţi consumarea ei! Astfel de produse sunt necomestibile și dăunătoare sănătății!

 

Carnea congelată

  • Se păstrează  la  temperatura nu mai puțin de -180C.
  • Nu are miros.
  • Pentru a păstra calitățile cărnii și a preveni deshidratarea, decongelați carnea lent, de dorit în frigider la temperatura +50C.
  • Culoarea lichidului rezultat după decongelare trebuie să fie alb-gălbuie iar cea a țesutului, caracteristic speciei respective.

Atenție!!! Se interzice recongelarea cărnii decongelate! Carnea care a fost supusă decongelării, trebuie preparată imediat. În cazul nerespectării acestei cerințe, riscați o intoxicație alimentară.

 

Produsele din carne și preparatele din carne în membrană

Preparatele din carne sunt produse alimentare direct consumabile, obținute prin prelucrarea cărnii.

Preparatele din carne în membrană sunt uşor alterabile şi trebuie păstrate la o temperatură care să nu depăşească +50C, fără a fie congelate.

 

Preparatele proaspete:

  • Culoare este uniformă.
  • Consistența este fermă.
  • Miros este plăcut, specific sortimentului.
  • Membrana nu este lipicioasă sau deformată și nu prezintă pete.

 

Preparatele alterate:

  • Au o culoare neuniformă.
  • Mirosul este modificat şi neplăcut (de putrefacţie).
  • Membrana este acoperită cu mucus sau insule de mucegai.
  • Sub membrană pot apărea inele verzui.
  • Pe secțiune poate prezenta goluri, dând aspectul de  umflătură.
  • Membrana se desprinde ușor de compoziție.
  • Compoziția este nelegată, nu se poate tăia felii.
  • Gelatina e lichefiată sau tulbure.

 

Sfaturi utile la procurarea cărnii în magazine:

1.Verificați în mod direct caracteristicile produsului (miros, culoare, aspect). Refuzați produsele care prezintă caracteristici de produs alterat.

2. Acordați atenție deosebită asupra modului de prezentare a ambalajului. În cazul în care ambalajul este bombat, prezintă deformări sau este rupt, înseamnă că produsul nu mai prezintă deplină siguranță pentru consumator.

3.Verificați dacă este respectată temperatura la care este depozitat/expus la vânzare produsul alimentar ales de dumneavoastră (temperatura menționată de producător pe eticheta ce însoțește produsul trebuie să coincidă cu temperatura la care este expus la comercializare produsul achiziționat).

4. Nu consumaţi carne cu un miros suspect, chiar dacă pare proaspătă.

5. Verificați cu atenție termenul de valabilitate. Termenul de valabilitate trebuie să fie inscripționat pe eticheta produsului.

6. Solicitați și păstrați bonul de casă, în cazul în care doriți să reclamați calitatea unui produs.

7. Cumpărați carne în locuri autorizate,

8. Citiți cu atenție eticheta privind aditivii alimentari folosiți şi alegeţi produsul cu cele mai puţine E-uri .

 

Atenţie!!! Carnea decongelată trebuie să aibă caracteristicile cărnii proaspete. Dacă temperatura mediului înconjurător este mai mare cu 2-30C decât temperatura cărnii congelate, atunci se începe procesul de decongelare. Cu cât decongelarea se face mai lent, cu atât modificările şi pierderile de suc sunt mai mici.

Carnea, care a fost supusă decongelării, trebuie preparată imediat. În cazul nerespectării acestei cerinţe, riscaţi o intoxicaţie alimentară.