Asociaţia Locală de Educaţie pentru Copii şi Tineret – ALECT a organizat la 24 ianuarie un evenimentul inedit „Cafeneua Publică” cu susținerea financiară a Fundației Est Europene în cadrul proiectului ”Armonizarea politicilor în domeniul sanitar ale Republicii Moldova şi Georgiei cu cele din Uniunea Europeană”, implementat în parteneriat cu Fundaţia „Eurasia Partnership” din Georgia și finanțat de Uniunea Europeană. Proiectul este co-finanțat de Guvernul Suediei și Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene, al Uniunii Europene, Guvernului Suediei, Sida sau al Ministerului Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA.

Scopul ”Cafenelei Publice” a constat în creșterea calității serviciilor alimentare acordate de către agenții economici din comuna Mileștii Mici. Infomarea publicului larg despre existența CAS – Centru.

La eveniment au fost prezente 30 de femei active în sectorul alimentar, din comuna Mileștii Mici.
Agenda evenimentului a fost elaborată cu scopul de a identifica anumite probleme cu care se confruntă consumatorii în viața de zi cu zi, evidențiindu-se calitatea produselor oferite de diferiți furnizori.

Participantele la eveniment au evidențiat cîteva cerințe ce le au față de furnizori din comunitate:
 Atitudinea vînzătorilor este una foarte importantă. Fiecare vînzător să manifeste o atitudine pozitivă și corespunzătoare postului pe care îl ocupă față de consumator;
 Este important ca personalul ce deservește consumatorii, să fie asigurați cu echipament (halat alb, mănuși de deservire, bonetă și șorț) conform rigurorilor securității alimentare;
 În interiorul magazinului să se asigure ordinea și igiena alimentelor;
 Divizarea alimentelor pe compartimente (de ex: lactatele să nu fie aranjate lîngă detergenți, panificația, dulciurile, etc);
 Exteriorul magazinului este la fel de important pentru consumator, ar fi de dorit să fie plasat un coș de gunoi afară, să existe parcare pentru mașini și așa mai departe.

Totodată au fost abordate teme legate de alimentele ce pot provoca anumite boli, precum obezitatea, cancerul, gastrita, diabetul zaharat, etc. Dar și importanța combinării produselor alimentare, atunci cînd le consumăm.
Iar cea mai importantă și cea mai indicată dintre toate recomandările este însuși practicarea unui sport, care menține sănătatea omului. Dezbaterile care au avut loc la această cafenea publică, necesită să fie organizată măcar o dată pe lună, deoarece oamenii simt nevoia să-și expună părerile și să se implice activ în viața comunității.