Alergia la lapte este una dintre cele mai dificile tipuri de alergii care apar printre rândurile copiilor, mai ales când este vorba despre un nou-născut a cărui alimentaţie este bazată exclusiv pe lapte, fie el lapte matern, lapte praf sau lapte de vacă.

Alergia la lapte se produce când sistemul imunitar al copilului consideră din greșeală că proteina din lapte este periculoasă și încearcă să lupte împotriva ei. Aceasta declanșează o reacție alergică, ceea ce poate provoca agitația și iritabilitatea copilului, deranjament stomacal și alte simptome. Semnele şi simptomele alergiei la lapte variază de la minore la severe şi includ respiraţia şuierătoare, voma, apariţia eczemelor şi a problemelor digestive.

Alergia la lapte este cea mai întâlnită alergie a copilăriei. Deşi laptele de vacă este cel care provoacă majoritatea cazurilor de alergie şi alte tipuri de lapte precum cel de oaie, de capră sau de bivoliţă pot provoca o reacţie alergică.

 

Alergie la lapte vs. Intoleranţă la lapte

Este important să se poată face diferenţierea dintre alergia la lapte și intoleranţa la proteinele din lapte sau intoleranţa la lactoză. Spre deosebire de alergia la lapte, intoleranţa nu implică sistemul imunitar. Intoleranţa la lapte provoacă diverse simptome şi necesită diferite tratamente, altele decât cele necesare în alergia la lapte. Principalele simptome ale intoleranţei la proteina din lapte sau la lactoză includ apariţia problemelor digestive precum balonarea, flatulenţa frecventă şi diareea după consumul de lapte şi produse din lapte.

Tratamentul alergiei la lapte

Tratamentul alergiei la lapte constă, în principal, în evitarea consumului de lapte. Acest lucru este, însă, adesea greu de realizat deoarece laptele este un ingredient conţinut în multe alimente.

Tratamentul alergiei la lapte se face cu antihistamine, deoarece aceste medicamente reduc semnele şi simptomele alergiei la lapte. Antihistaminele pot fi luate imediat după consumul de lapte, astfel încât simptomele să fie ameliorate. Antihistaminele se prescriu de către medic.

 

Mijloace de prevenţie

  1. Alergia la lapte poate fi prevenită, în primul rând, prin eliminarea produselor care au în compoziţia lor lapte şi prin citirea cu atenţie a listei de ingrediente înainte de a cumpăra un anumit produs alimentar.
  2. La copiii alergici la lapte, alăptarea şi folosirea formulelor hipoalergenice pot preveni reacţiile alergice. Alăptarea este cea mai importantă sursă de nutrienţi pentru copil. Experţii recomandă astfel alăptarea timp de patru-şase luni cel puțin. Medicii pot, de asemenea, să recomande eliminarea laptelui de vacă din alimentaţia mamei în timpul perioadei de alăptare. Dacă hrăniți bebelușul cu lapte praf, medicul va poate sfătui să treceți la un produs bazat pe proteine de soia sau la un produs hipoalergenic, în care proteinele sunt descompuse în particulele componente, astfel ca să fie mai puțin probabila producerea unei reacții alergice. Unele formule hipoalergenice nu au la bază laptele însă conţin aminoacizi.
  3. Înainte de a alege un aliment, trebuie să citeşti cu atenţie eticheta şi să iei în considerare potențialele alimente care îţi pot declanşa o alergie sau intoleranţă. Deocamdată, legislaţia Republicii Moldova nu prevede de a marca în mod special pe etichete ingredientele ce provoacă alergii sau intoleranţă alimentară în comparație cu legislația UE.

Din ianuarie 2006, toți producătorii de alimente din SUA și UE trebuie să precizeze clar pe etichetele produselor, dacă alimentele conțin lapte sau produse pe baza de lapte, indicând acest lucru în lista ingredientelor sau imediat după lista ingredientelor de pe ambalaj și marcând corespunzător toți alergenii.